De badkamer is in de huidige tijd een ruimte geworden waar substantieel meer tijd wordt doorgebracht dan voorheen. Tegenwoordig zul je veel ontwerpers en architecten tegenkomen die veel tijd besteden om je de beste moderne badkamer te geven. Een segment dat ongetwijfeld tot de primaire esthetiek van het gevoel van de badkamer behoort, is zonder twijfel de wastafel. Het geeft je badkamer de juiste uitstraling. 

De juiste wastafel voor jouw badkamer hangt grotendeels af van het kleurthema, de ruimte en de indeling van jouw badkamer. Deze blog is een complete gids voor de mensen over hoe ze de juiste wastafel voor hun badkamer kunnen kiezen.

De grootte van je badkamer

De wastafels zijn er in verschillende maten, uitvoeringen en vormen. Het is raadzaam om er een te kopen gezien de grootte van de badkamer. Voor kleine en compacte badkamers zijn hoekwastafels de beste optie. Voor grote badkamers kan men kiezen voor een opzetwastafel of een sokkelwastafel.

De locatie van de toilet en douche

Dit is erg belangrijk omdat je niet wilt dat jouw badkamer er rommelig en ongeorganiseerd uitziet. De wastafel moet worden bevestigd in overeenstemming met de locatie van jouw toilet en douche, zonder enige belemmering te veroorzaken.

Montage van de wastafel

Elke wastafel heeft een ander installatieproces. Sommige kunnen over een onderkast worden geplaatst, andere aan de muur. De meeste wastafels zijn vrij eenvoudig te installeren, meestal zit er ook een installatiegids bij aanschaf.

Juiste keuze van kranen

Het kiezen van kranen voor jouw wastafel is erg belangrijk omdat deze zowel bij de stijl van de wastafel als bij jouw badkamer moet passen. Je hebt de keuze uit een groot aantal kranen, verschillende kleuren en modellen.

Het beste materiaal voor een wastafel in de badkamer

Een wastafel kan bestaan uit verschillende materialen, hierbij enkele voorbeelden:

Keramiek

Het meest algemeen erkende materiaal voor een wastafel in de badkamer is keramiek. Deze wastafels zijn erg populair bij het publiek omdat ze verkrijgbaar zijn in verschillende ontwerpen en vormen. Ze zijn goedkoop, duurzaam en gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.

Marmer

Sterke waskommen van marmer/steen vallen op door hun perfecte lijnen en afwezigheid van kreuken. Ze hebben een modern uiterlijk en zijn eenvoudig schoon te houden. Ze geven een luxe uitstraling aan de badkamer.

Glas

Glazen wastafels zijn tegenwoordig erg trendy, maar ze hebben wat extra zorg nodig. Ze mogen alleen worden geïnstalleerd in badkamers waar gebruikers oppassen dat ze de dingen niet op de wastafel laten vallen.

Grootte van de wastafel die het beste bij jouw badkamer past

Er is geen echte norm of normale maat voor een wastafel in een badkamer. De maat die jij nodig hebt, hangt af van hoeveel ruimte jij in jouw badkamer hebt en van het uiterlijk van de wastafel die jij kiest. Als je een wastafel in een relatief kleine badkamer monteert, heb je iets compacts nodig. Als je een wastafel in een enorm grote familiebadkamer plaatst, heb je veel meer prominente afmetingen waar je uit kan kiezen.  Je kan bijvoorbeeld ook kiezen uit een dubbele wastafel. Let er ook op dat de wastafel en jouw badkamerspiegel meeste dezelfde breedtes hebben.

Afhankelijk van het thema en de uitstraling van je badkamerinterieur kun je kiezen voor elke wastafellook in elke vorm en kleur. Jouw keuze voor een wastafel geeft jouw badkamer niet alleen een moderne uitstraling, maar geeft zelfs jouw persoonlijke smaak weer. Voordat je een wastafel koopt, is het raadzaam om jouw aannemer te raadplegen voor alle sanitair behoeften en de plaatsing van de wastafel.