Veel Nederlanders zijn zuinig ingesteld en proberen daarom zo veel mogelijk klussen in huis zelf op te knappen. Een prima instelling, want we kunnen veel meer zelf dan we soms denken. Maar waar de professional vaak alle benodigde beschermingsmaatregelen voor het lichaam present heeft, werkt de doe-het-zelver nog te vaak op een onveilige manier. Dit met alle mogelijke gevolgen van dien. Bescherm jezelf je daarom goed tijdens het klussen en haal de volgende vier zaken in huis.

Otoplastieken

Wanneer je gaat boren, slijpen of iets anders wat veel herrie maakt, loop je de kans om je gehoor te beschadigen. Jij staat immers boven op de bron van het geluid, dus niemand krijgt het zo hard binnen als jij. Daarom doe je er verstandig om gehoorbescherming te gebruiken bij dit soort werkzaamheden. Nu heb je van die koptelefoons die lomp en warm zijn en daarom niet zo comfortabel zijn. In plaats daarvan kun je kiezen voor de aanzienlijk subtielere otoplastieken: op maat gemaakte oordoppen die je gehoor beschermen en licht en handzaam zijn. Deze zijn overigens ook te krijgen met aansluiting op een portofoon en met filters die wel beschermen tegen harde knallen, maar ook het omgevingsgeluid door blijven laten.

Veiligheidsbril

Nog zoiets waar de amateurklusser vaak te eigenwijs voor is: het beschermen van de ogen. Dit terwijl je tijdens het klussen op allerlei verschillende manieren zaken in je ogen kunt krijgen die je daar niet wilt. Het dragen van een veiligheidsbril is misschien niet heel comfortabel, maar het is wel de enige manier om ervoor te zorgen dat je oogbeschadiging oploopt tijdens het klussen. Gewoon een veiligheidsbril in huis halen dus!

klussen bescherming

Handschoenen

De grootste kans op verwondingen loop je tijdens het klussen bij je handen. Daarom is het zeer onverstandig om zonder bescherming te gaan klussen. Draag waar dat mogelijk is veiligheidshandschoenen en stem het soort handschoenen af op de klus. Zo heb je handschoenen met extra grip die bij het slopen en bouwen goed van pas komen, maar ook handschoenen die beschermen tegen chemische stoffen. Laat je adviseren in de bouwmarkt als je twijfelt welke veiligheidshandschoenen je nodig hebt.

Stevige werkschoenen

Ook zoiets: in de weer gaan met zware spullen of sloopwerkzaamheden verrichten met ‘gewone’ schoenen. De meeste mensen zijn zo slim om niet op de blote voeten te gaan klussen, dus wat dat betreft zijn gewone schoenen al heel stuk beter. Maar wat je eigenlijk nodig hebt om je voeten zo goed mogelijk te beschermen, zijn stevige werkschoenen met stalen neuzen. Hoewel een paar klompen wellicht ook goed van pas kan komen.

Het kost even wat geld, maar doorgaans kun je met deze zaken een lange tijd vooruit. En het is in je eigen belang, want je veiligheid is immers meer waarde dan het besparen van wat geld. Ook voor een zuinige Nederlander.