Voor- en nadelen van composiet schuttingen

Voor een schutting kan je kiezen uit tal van materialen, waarbij hout en plastic tot de populairste keuzes behoren. Het is bovendien mogelijk om het boomgewas en de kunststof tot een nieuw materiaal te verwerken waarmee eveneens een schutting kan worden gebouwd. Dit wordt dan een composiet schutting genoemd. Een van composiet gemaakt scherm ziet eruit als een houten schutting, komt in tal van uitvoeringen en biedt tegelijkertijd uiteenlopende praktische voordelen.

Composiet schuttingen vereisen weinig onderhoud

Een nadeel van een houten schutting is dat deze om relatief veel onderhoud vraagt en bovendien niet eenvoudig schoon is te houden. Composiet schuttingen daarentegen zijn vrijwel onderhoudsvrij. Het schoonmaken van een composiet schutting vraagt bovendien om niet meer dan wat water, aangevuld met wat schoonmaakmiddelen voor het grotere vuil. Verven of beitsen zijn evenmin nodig bij composiet schuttingen. Zoek je zodoende een omheining die er goed blijft uitzien zonder dat dit veel tijd en energie kost, dan is een composiet schutting ideaal.

Een composiet schutting doorstaat weer en wind

Een schutting die van enkel kunststof is gemaakt, kan slecht omgaan met temperatuurwisselingen. De houtvezels in composiet schuttingen voorkomen dat dit type schutting krimpt of uitzet bij extreme temperaturen. Composiet schuttingen weerstaan ook stevige winden en worden niet aangevreten door insecten. Kortom, een composiet schutting is bestand tegen vrijwel elk natuurgeweld. Composiet schuttingen kennen mede hierdoor een opvallend hoge levensduur van tientallen jaren.

Een composiet schutting oogt fraaicomposiet schuttingen

Composiet bevat zichtbare houtvezels waardoor composiet schuttingen de natuurlijke uitstraling van hout hebben. Doordat composiet evenwel niet werkelijk een natuurlijk materiaal is, maar wordt gefabriceerd door plastic en hout met elkaar te vermengen, kunnen composiet schuttingen eenvoudig in vele verschillende kleuren en stijlen worden gefabriceerd. Zo kunnen composiet schuttingen er uitzien als teak, maar kunnen deze ook een antraciet-, grijs- of bruintint hebben. Wil je daarentegen juist dat de schutting als aluminium oogt, dan is dit eveneens mogelijk.

Composiet schuttingen zijn een milieubewuste keuze

Composiet schuttingen worden gemaakt van gerecycled plastic en hout. Anders dan bij houten schuttingen, wordt zodoende voor de productie van composiet schuttingen geen enkele boom gekapt. Daarnaast krijgen weggegooide plastic voorwerpen een tweede leven in de vorm van composiet schuttingen. Dit type schutting is zodoende een bijzonder duurzame keuze.

Het prijskaartje van een composiet schutting

Hout is voor het fabriceren van schuttingen een goedkoper materiaal dan kunststof. Doordat composiet schuttingen voor ongeveer de helft uit hout en voor de andere helft uit plastic bestaan, liggen zij qua prijs tussen kunststof schuttingen en houten schuttingen in. Een nadeel van composiet schuttingen is zodoende dat zij, in vergelijking met een houten schutting, een relatief hoge aanschafprijs hebben. Hier staat echter tegenover dat composiet schuttingen langer meegaan en minder uitgaven aan schoonmaak en onderhoud vereisen. Op de wat langere termijn zijn composiet schuttingen zodoende ook vergeleken met houten schuttingen een voordelige keuze.

Composiet schuttingen: veel meer voors dan tegens

Resumerend, wordt met composiet schuttingen het natuurlijke uiterlijk van hout gecombineerd met de praktische voordelen van kunststof. Composiet is bovendien een sterk materiaal dat lang meegaat. De aanschafprijs ligt bij composiet schuttingen weliswaar wat hoger dan bij houten schuttingen, maar deze investering verdient zich in de loop der jaren vanzelf terug in de vorm van lagere onderhoud- en schoonmaakkosten en een hogere levensduur.