Zelf een schutting plaatsen is in principe een gemakkelijke en leuke klus. Je hebt daarbij wel rekening te houden met bepaalde afmetingen en regels zoals de erfgrens. Vanzelfsprekend is het praktisch dat je fysiek in staat bent om te werken met materialen die nogal wat wegen. Ook moet je met zowel elektrisch als handgereedschap om kunnen gaan. Logisch denken, kunnen samenwerken en advies van betrokken partijen aannemen is ook een pre. Er zijn altijd andere mensen die eerder een schutting hebben geplaatst, erover gelezen hebben en kennis erover hebben opgedaan. Dit complete plaatje neem jij dan uiteindelijk mee in je plan van aanpak, zodat je ervan overtuigd kunt zijn dat je straks een stevige, stabiele en duurzame schutting hebt weten te plaatsen.

zelf een schutting plaatsen

Afmetingen

De afmetingen bepaal je onder andere aan de hand van de gegevens van het Kadaster. Woon je in een huurhuis, dan zijn deze gegevens bekend bij de Woningbouwvereniging. Er zijn bepaalde regels voor de maximale hoogte bij zelf een schutting plaatsen, een minimale hoogte is er in principe niet. Maar de reden waarom je zelf schutting plaatsen wilt, zegt natuurlijk genoeg dat je niet gaat voor een te lage omheining van je tuin. Verder is het praktisch om in overleg te gaan met je buren. Willen zij dezelfde schutting delen of komt er een schutting tegen de jouwe aan te staan. Hierbij dient rekening gehouden te worden met een bepaalde afstand, die ook weer vastgelegd is in de kadastrale gegevens. Je hebt nu eenmaal te maken met anderen. Heb je aan een of meerdere kanten geen buren naast je, dan is er ook een bepaalde afstand noodzakelijk tussen het gemeentelijk plantsoen of ander aangelegd groen en de omheining van jouw tuin.

Kosten

Willen de buren de schutting met jou delen, dan kun je ook de kosten voor de materialen delen. Anderzijds kun je in overleg gaan met je Huurders- of bewonersvereniging, die soms een bepaalde regeling hanteren om dergelijke grotere uitgaven met elkaar te delen. Daarmee hangt dan meestal samen dat je als buurtbewoners elkaar helpt, een voordeel voor jou is dat je tijdens het zelf schutting plaatsen niet alles zelf hoeft te bedenken en uit te voeren. De kosten voor het zelf schutting plaatsen kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. Voor een stevige, stabiele schutting heb je toch wel vuurhouten palen nodig, die minimaal 4 meter de grond in geslagen kunnen worden. Vergeet niet dat het in Nederland nog weleens flink kan stormen, dan heb je niets aan een onstabiele schutting. Ook het materiaal voor de planken dient van stevig hout te zijn, maar daarbij is vuurhout niet noodzakelijk. Neem vooral ook de schroeven, de eventuele metalen kapjes voor op de palen en het eventueel gehuurde gereedschap mee in je begroting. Kijk voor je begint met het zelf schutting plaatsen goed je eigen gereedschap na of schaf nieuw aan, zodat je je klus niet hoeft te onderbreken.

Vormgeving

Voordat je begint met het zelf schutting plaatsen, is een tekening helemaal geen overbodige luxe. Hoe wil je de planken hebben, is dat overdwars of wil je een bepaald patroon gebruiken voor het zelf schutting plaatsen? Maak je de tuinafscheiding helemaal zelf of koop je bepaalde schermdelen die je daarna op de fundering kunt bevestigen? Er is een diversiteit aan tuinschermen te koop en dus ook keuze te over in materiaal en vormgeving. Bedenk vooraf aan het zelf schutting plaatsen goed wat je wilt en niet wilt. Zodra je zonder vooraf opgesteld plan in de winkel staat, laat je je al snel verleiden tot de aankoop van totaal iets anders. Ga ook niet alleen naar de winkel, samen overleggen geniet echt de voorkeur. Zodat je straks dik tevreden kunt zijn en niet meer ongerust hoeft te zijn over het wel of niet blijven staan van jouw schutting tijdens de hevige herfststormen.