Het is erg leuk om een zwembad te hebben wanneer je tuin groot en ruim genoeg is. Het zorgt voor heerlijke verkoeling in je tuin tijdens de zomermaanden. Er is in het merendeel van de gevallen geen vergunning nodig voor de aanleg van een klein zwembad. Het is toegestaan om een zwembad aan te leggen van maximaal 30 vierkante meter met een diepte van 1,5 meter, deze maximale afmetingen bereik je natuurlijk vrij snel wanneer je een redelijk zwembad aan wil gaan leggen.

Is er een vergunning nodig voor de aanleg van een zwembad?

Het komt er over het algemeen op neer dat er voor de aanleg van een groot zwembad een vergunning vereist is. Voor kleinere zwembaden geldt dit niet. Bij de aanleg van een groter zwembad dien je een stedenbouwkundigen vergunning aan te vragen, beter bekend als een bouwvergunning. Er zijn verschillende eisen nodig voor een zwembad om onder de noemer ‘groot’ te vallen. Ook zijn er voor een zwembad zonder vergunning verschillende locatie eisen vastgesteld. Of er een vergunning nodig is voor het aanleggen van het gewenste zwembad vind je hieronder.

Zwembad groter dan de maximale afmeting

Voor de bouw van een zwembad welke groter is dan 30 vierkante meter is een vergunning nodig. De maximale diepte van het zwembad is 1,5 meter inclusief eventuele zwembadafdekking. Wanneer je een zwembad in de voortuin wilt is er altijd een vergunning nodig van de gemeente. Er is geen vergunning nodig wanneer het zwembad binnen 30 meter van de woning ligt. Ligt het zwembad buiten deze straal dan is er wel een vergunning vereist. Het is ook niet toegestaan om een zwembad te bouwen in ruimtelijk kwetsbaar gebied zonder vergunning. Tenslotte is er ook een vergunning nodig wanneer je het zwembad wil bouwen 5 meter vanaf van een waterloop of in een oeverzone.

Vergunningaanvraag voor de aanleg van een zwembad

Het is dus van belang om goed te bekijken of er voor het door jouw gewenste zwembad een vergunning nodig is. Je kunt aanvraag doen bij de gemeente wanneer er een vergunning nodig is. Hierna is het aan de gemeente of zij een dergelijke vergunning afgeven of niet.

De aanleg van een zwembad en de wetgeving

Het plan om een zwembad aan te leggen klinkt natuurlijk leuk en simpel, maar met welke wetgeving krijg je te maken bij de bouw van een zwembad?

Eisen voor de aanleg van een zwembad

Onder bepaalde condities is het volgens de Nederlandse wet niet nodig om een vergunning aan te vragen voor de aanleg van een zwembad. Eén van deze eisen is bijvoorbeeld dat je zwembad niet te groot mag zijn. Voor de aanleg van een groot zwembad buiten de maximale afmetingen moet je in het bezit zijn van een bouwvergunning. Ook de plaats en locatie waar je het zwembad wilt plaatsen spelen mee. Het kan zijn dat je een vergunning nodig hebt wanneer je zwembad goed zichtbaar is voor anderen. Wanneer je bouwplan aan de volgende eisen voldoet dan is er geen bouwvergunning nodig.

De afmetingseisen voor de aanleg van een zwembad

Het is dus niet altijd nodig om voor de aanleg van een zwembad een bouwvergunning aan te vragen. Voor de aanleg van een klein zwembad is geen vergunning vereist van de gemeente. Er geldt een maximale diepte van anderhalve meter voor een zwembad, de oppervlakte van het zwembad mag niet groter zijn dan 30 vierkante meter. Wanneer je binnen deze afmetingen blijft is er geen vergunning vereist voor de aanleg van je zwembad.

De locatie eisen voor de aanleg van een zwembad

Het zal niemand verbazen dat de meeste mensen hun zwembad in de achtertuin willen plaatsen. Voor de plaatsing van een zwembad in de voortuin is dan ook een vergunning nodig. Verder mag het zwembad niet verder dan 30 meter van je huis worden aangelegd zonder bouwvergunning, binnen deze straal is het geen probleem om het zwembad te plaatsen. Het wordt wel een probleem wanneer je het zwembad in een oeverzone wilt plaatsen of 5 meter vanaf een waterloop. In deze gevallen is er altijd een vergunning vereist van de gemeente.