Bij een nieuwbouwhuis of een verbouwing sta je plots voor één van de grote beslissingen: je moet je lichtpunten kiezen! Het is een hele opdracht, maar het is wel een belangrijke stap in je bouwplannen. Eens je de lichtpunten vastlegt, zul je ze later nog zelden wijzigen. Je leidingen komen immers in de muur te liggen. Wil je later nog extra stroompunten kiezen? Dan moet je draden of leidingen op de muur leggen, en dat ontsiert je nieuwe woning helemaal. Het is ook belangrijk om voldoende stroompunten te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan de keuken: hoeveel elektrische apparaten gebruik je dagdagelijks? En hoeveel moet je voorzien voor extra toestellen? Het totale plaatje gaat over schakelaars, lichtpunten, stekkers en noem maar op. En die moet je allemaal met elkaar in verbinding brengen. Dit is een hele klus die je best rustig aan doet.

Kies zorgvuldig en wees creatief!

Stroompunten kiezen voor je nieuwbouwhuis doe je best met alle gezinsleden samen. Hou een brainstorm en noteer de wensen van iedereen. De ene wil misschien één grote hanglamp boven de eettafel. De andere kiest dan weer voor een paar hanglampen boven het aanrecht. En wat doe je met dat prachtige beeldhouwwerk in de hal of dat mooie schilderij dat je van je oma hebt gekregen? Ook deze wil je vast en zeker in de kijker zetten. Doorloop alle kamers en beeld je in op welke plaatsen je allemaal licht wenst.

Lichtpunten kiezen in elke kamer!

Beperk je vooral niet tot de ‘klassieke’ plaatsen waar licht komt. Denk bijvoorbeeld aan de traphal. Hier kun je gaan werken met schemerlicht aan de trappen zelf. Dit creëert extra sfeer naast bijvoorbeeld de plafonnière. Voorzie in de slaapkamer licht dichtbij de kleerkast. Dit is handig als je je kleding wilt uitkiezen en passen zonder dat je hiervoor naar de badkamer hoeft. Denk aan gezellige schemerlampen in de badkamer. Die zul je vast en zeker appreciëren tijdens een relax-momenten. Voorzie in de eetkamer en de zitkamer zowel fel licht (een hanglamp bijvoorbeeld) als gedempt licht (tafellampen of staanlampen bijvoorbeeld). Beide zullen goed van pas komen. Vergeet ook de kleine kamertjes zoals toilet of inloopkast niet. Als je dan toch je diverse lichtpunten moet kiezen, kun je ook daar volledig je zin doen. Hetzelfde geldt ook voor plaatsen waar je niet direct zou aan denken: de bergkamer, de zolder en de garage bijvoorbeeld. Zorg voor voldoende mogelijkheden en denk aan de toekomst. Misschien wordt die zolder ooit een kinderkamer, of je garage een mancave?

Visualiseren

Het beste is wat we noemen ‘visualiseren’. Je gaat in een kamer staan, doet je ogen dicht en je beeldt je in hoe het er zou uitzien met het ideale licht. Doe dit vanuit verschillende gezichtspunten per kamer, en doe dit voor elke plaats. Bedenk waar er natuurlijk licht binnenvalt, zowel in de zomer als in de winter, en zowel overdag als ’s morgens en ’s avonds. Op die manier kom je tot een volledig plaatje. Teken dit uit en je hebt je schema van licht- en stroompunten. En vooral: ga niet over één nacht ijs, maar laat het even rusten en bekijk je schema een paar dagen later nog eens opnieuw.