In de huidige maatschappij is de aanvoer van stroom en energie onmisbaar geworden, en we kunnen allemaal mee profiteren van die energie in huis dankzij schakelmateriaal. Hoewel het een onbenullig iets kan lijken, hangt onze toegang tot stroom bijna volledig af van de aanwezigheid en kwaliteit van wandcontactdozen. Het volgende overzicht geeft een aantal tips in verband met de keuze van stopcontacten en hoe veilig en efficiënt een wandcontactdoos te vervangen.

Verschillende soorten wandcontactdozenwandcontactdoos

Eerst en vooral zijn er ontelbare types schakelmateriaal, met elk hun eigen bedoeling. Zo zijn er inbouw contactdozen – die gelijk lopen met de muur – en opbouw contactdozen – die uit de muur steken -, maar contactdozen kunnen ook geaard of niet geaard zijn, wat duidelijk zichtbaar is op de contactdoos zelf. Daarnaast zijn er eveneens contactdozen met een USB-aansluiting, waardoor men die dus kan meenemen en op een computer aansluiten om van stroom voorzien te zijn, of dubbele contactdozen, die meer aansluitingen mogelijk maken en vooral handig zijn in grote ruimtes waar vaak elektrische apparaten gebruikt worden.

Het is bij aankoop belangrijk te letten op wat een wandcontactdoos allemaal kan bieden. Naast inbouw en opbouw contactdozen kan er nog een onderscheid gemaakt worden tussen bijvoorbeeld wandcontactdozen met een ronde of vierkante behuizing – het gebruik waarvan afhankelijk is van het soort connector dat bij elektrische apparaten aanwezig is – en ook bijvoorbeeld kindvriendelijke wandcontactdozen, die extra beveiligd zijn en dus ideaal voor in huis.

Het stappenplan bij een stopcontact vervangen

1. Veiligheid eerst

Eerst en vooral is veiligheid belangrijk: de hoofd -of groepsschakelaar dient eerst omgezet te worden om te vermijden dat er elektriciteit komt waar je aan het werk bent. Een spanningszoeker gebruiken is hier aangeraden. Bij eventuele twijfel is het altijd een goed idee om een specialist te raadplegen om problemen te vermijden en veiligheid te garanderen!

2. Het stopcontact losschroeven

Daarna kunt je beginnen met het losschroeven van de beschermkap die over de contactdoos zit, waardoor de onderliggende draden tevoorschijn komen. De draden worden losgedraaid uit het verbindingsstuk en de nieuwe wandcontactdoos kan geplaatst worden. Hier is het verschil tussen een opbouw wandcontact en een inbouw wandcontact belangrijk: bij de eerste steekt de doos een stukje uit de muur, terwijl de tweede bijna helemaal in de muur gezet kan worden.

3. De nieuwe wandcontactdoos aansluiten

Er moeten verschillende draden aangesloten worden, maar dat is moeilijk als hun uiteinde niet meer zo stevig zijn. In dat geval kan er een stukje afgeknipt worden, waarbij het nieuwe uiteinde gestript moet worden. Anders kunnen deze immers niet goed bevestigd worden op de nieuwe wandcontactdoos.

Let bij het aansluiten van de contactdraden op de aanwezige verbindingen. Bij een combi van een schakelaar met een wandcontactdoos dient de aanvoerdraad (de bruine of groene draad) aan het p-contact aangesloten te worden. Een wandcontactdoos met randaarde moet de aarddraad (de gele, grijze of groene draad) bevestigd worden aan de zogenaamde aardklemmen.

4. De elektriciteit weer inschakelen

Na het bevestigen van de wandcontactdoos kun je de elektriciteit weer aanzetten en controleren of de contactdoos werkt. Bij enige twijfel of als er iets niet optimaal functioneert doe je het best beroep op een specialist. Een stopcontact vervangen is immers niet altijd een vanzelfsprekende zaak, waarbij veilig en efficiënt te werk gaan belangrijk is. Zo worden eventuele problemen vermeden!