Aan de slag met de badkamer betegelenbadkamer betegelen

Een badkamer betegelen is een flinke klus waar vaak tegenop wordt gezien. Toch is deze klus, als je het goed aanpakt, prima zelf te doen. Afhankelijk van de grootte van de badkamer, de soort ondergrond en de keuze van de tegels ben je er één of meerdere dagen mee bezig. En of je deze klus zelf gaat doen, of het laat uitvoeren door een vakman, met deze tips ga je goed voorbereid te werk.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Voor je aan de slag gaat met de badkamer betegelen bereken je de benodigde m2 tegels. Houd rekening met snijverlies en bestel 5-10% extra, afhankelijk van het soort tegel. Zo is dat bij een mozaïektegel minder dan bij een 60×60 tegel. De tegelspecialist kan je daar over informeren.
  • Een vlakke ondergrond is bepalend voor het eindresultaat. Bij nieuwbouw zullen de wanden vlak zijn. Maar ben je bezig met de renovatie van een bestaande badkamer, dan heb je te maken met oude tegels. Of je sloopt deze weg en zorgt dat de wand vlak wordt gestuukt, of er kan over de oude tegels betegeld worden. Vaak kan dat bij tegels die in cement zijn gezet. Laat eventueel een vakman er naar kijken.
  • Zorg dat alle nodige voorzieningen zijn aangebracht voor je van start gaat met de badkamer betegelen; de leidingen zijn ingefreesd, afvoeren zijn geplaatst, radiatorpunten aangebracht en elektrapunten zijn bepaald.
  • De wand smeer je in met het voor de ondergrond geschikte voorstrijkmiddel. Dit moet minstens 24 uur drogen.
  • Zet eerst de tegels op de droge wand uit, en kijk hoe de verdeling wordt. Je moet zorgen dat je de tegels zo verdeelt dat er geen smalle stroken overblijven. Vervolgens start je in het midden met je badkamer betegelen en werkt naar de hoeken toe.
  • Wanden en vloeren lopen nooit loodrecht! Voor de start van het badkamer betegelen timmer je vanaf ca. 1 tegel hoogte een brede lat waterpas in de muur. Dat wordt je startpunt.
  • Smeer tegellijm op de muur in kleine hoeveelheden, voor een paar tegels (ca. 1m2). Doe niet de hele wand, anders droogt de lijm te snel op. Gebruik een lijmkam die past bij de grootte van je tegels.
  • Gebruik het juiste gereedschap om tegels op maat te maken; zo snijd je met een tegelzaag grote tegels pas, voldoet een tegelknipper voor kleine tegels of hoekjes, boor je met een tegelboor gaten voor leidingen en kan je met een profielmal precies de contouren van bijvoorbeeld een wasbak aftekenen.
  • Neem tijdens je klus even afstand en kijk op het oog of de tegels nog recht en vlak lopen en controleer de grootte van de voeg. Tegels die wat dieper liggen vul je op met extra tegellijm.
  • Als je klaar bent met je badkamer betegelen spons je de lijmresten weg. Wacht minstens 24 uur voor je gaat voegen.
  • Is de tegelwand of vloer gevoegd, zorg dan ook dat de naden tussen tegels en sanitair worden gekit. Het is een nauwkeurig klusje waarbij je ook een goede kwaliteit kit moet gebruiken. Je kunt hier ook een professional voor inschakelen.

De badkamer betegelen is dus even een klusproject, maar als je het zelf doet geeft het veel voldoening en kan je weer jaren genieten van een prachtige badkamer!

mozaiek badkamer tegels